Maryland

INSURANCE ADMINISTRATION

CONSUMER ADVISORY

CONDOMINIUM MASTER POLICY COVERAGE
AND COVERAGE FOR RESIDENTIAL
DETACHED CONDOMINIUM UNITS

HB98 - Effective October 1, 2023
Frequently Asked Questions - Consumers

House Bill 98, passed during the 2023 legislative session, changes the property insurance
requirements for condominiums set forth in §11-114 of the Real Property Article, Annotated
Code of Maryland. See Md. Acts 2023, Ch. 186. The changes include reducing the coverage
that the council of unit owners (the “council”) is required to maintain for residential
detached units. It requires the owners of residential, detached units to maintain
homeowners insurance on their unit. The changes were effective October 1, 2023. '

The Maryland Insurance Administration’s (the “Administration”) FAQs are intended to
provide guidance to councils and to the owners of detached units regarding how HB98
impacts their statutory obligation to maintain certain kinds of insurance coverage. To the
extent that HB98 addresses additional issues, the Administration recommends that
councils and unit owners confer with their trusted legal and financial advisors.

Prior to the enactment of HB 98, the council was required by statutory law to maintain
insurance on the common elements, as well as for all units (other than improvements and
betterments installed in units by the unit owners).

! https://mgaleg.maryland.gov/mgawebsite/Legislation/Details/HBO09S.
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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

As of October 1, 2023, the council is no longer required to maintain property insurance for
residential, detached units themselves. Rather, as of that date, the council is required to
maintain property insurance against risks of direct physical loss commonly insured
against:

1) For attached or multifamily dwelling units, the common elements and non-
detached units, exclusive of improvements and betterments installed in units by
unit owners other than the developer; and

2) For detached units, only on the common elements.

In addition, effective October 1, 2023, the owner of a residential detached unit is required
to carry homeowners insurance coverage on their unit. Nothing in the statute prevents
the council from voluntarily providing coverage to the owner of a detached residential
unit through a policy obtained by the council. In addition, nothing in the statute requires
the owners of detached condominium units to include the council as an additional
insured under their unit owner’s policy.

The following are answers to commonly asked questions:

Q. What is a detached unit? Is there a definition?

A. While HB98 does not define what a “detached” unit generally means, the common
definition of “detached” as something that is separate or unconnected would apply. Multi-
family units and townhouse style units would not be considered “detached.”

Q. Does the law require the condominium association to exclude coverage under the
master policy for detached units from coverage or may it choose to still include those
units? If effective October 1, 2023, detached units are no longer covered under the
master policy, what will happen if there is a loss?

A. It has come the attention of the Maryland Insurance Administration that some
insurance producers (agents or brokers) are advising the owners of residential, detached
units that the mandated homeowners insurance must be acquired under a separate
policy issued directly to the unit owner. That is not what the statute requires. The statute
does not prevent the council from voluntarily providing coverage to the owner of a
detached residential unit through coverage obtained by the council if permitted to do so
under the terms of the documents under which the condominium operates (the
“Condominium Documents”). If the council purchases a policy that provides the coverage
for a detached residential unit that the detached unit owner would otherwise be required
to purchase independently, the detached unit owner is not required to purchase a
separate policy. The council and the detached unit owner should work with their
insurance producer to assure that the coverage acquired meets the requirements of the

law.
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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Q. | own a detached unit. If my condominium association notifies me that my unit will
no longer be covered, what type of insurance coverage should | obtain?

A. Owners should consult with their insurance company or insurance producer to choose
the policy and coverage that meets their needs. For an owner-occupied detached unit,
this would most likely be an HO-3 or an HOS5 type of policy, and for rental properties, a
landlord -type policy is most likely the best solution. Your producer will be able to advise
you as to what would be the best type of policy for your situation. For additional
information on these policies, you may refer to our website, www.insurance.maryland.gov.

Q. HB98 requires the master policy to cover all common elements. What is the
definition of common elements? What portion of my detached unit is considered a
common element?

A. The “‘common elements” are defined within the Condominium Documents. You should
refer to those documents to ensure you know what is covered.

Q. What about outside service lines connected to detached units such as water supply
lines, sewerage lines or electrical lines? Would they be considered common elements?
A. Please review the Condominium Documents. If the service lines are designated as the
responsibility of the unit owners of detached units, some homeowners insurance
companies do offer limited coverages for these lines. You should speak with your
insurance producer or insurance company about whether your policy covers exterior
service lines.

Q. Until now, the condominium association has been responsible to make repairs for all
the units. How will HB98 affect the repairs needed, such as leaks, roof replacement,
HVAC repairs, for example. Will the detached units now be responsible for making
these types of repairs to their units?

A. HB98 only pertains to insurance coverage, not maintenance or services provided under
the Condominium Documents.

Q. Our bylaws require all units to pay the same monthly fee. Will detached unit owners
be required to continue to have the costs for the master policy included in their
condominium fees since they are no longer covered under the master policy? If so, this
could substantially increase their insurance costs. This seems unfair. Do they have any
recourse?

A. HB98 does not address how insurance costs are calculated or the amount of the
condominium fees owed by individual unit owners. It is obligation of the condominium
association to determine how unit owner’s fees are calculated and applied, based on the

Condominium Documents.
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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Q. What if there is a mortgage and | am required to carry insurance on my unit?

A. If your mortgage company requires that your unit be insured, you should check with
the mortgage company to determine if insurance provided voluntarily by the
condominium association will be considered sufficient to protect the company’s interest
in the unit. If not, in consultation with a trusted insurance producer, you should consider
purchasing a homeowners (HO3 or HOS) policy.

Q. If a unit owner insures their detached unit under an HO3 or an HO5 and there is a loss,
I heard that the insurance company can deny coverage and payment of the claim
because there is no “direct insurable interest”. | do not understand what “direct
insurable interest” means and | am worried that is true.

A. Insurable interest is a legal term that means that you have a legal or financial interest in
property such that loss or damage to the property could cause you financial harm or
liability. Unit owners own the space that comprises their unit, improvements and
betterments, and their personal property and they share ownership in common elements.
Some people may refer to your interest in your unit as a “direct” insurable interest
(because you own it outright), whereas your ownership is common units is “indirect.”. If
you have purchased a homeowners policy, either an HO3 or an HOS5, your insurer would
generally owe payment for a loss that is covered by the policy, because you do have an
insurable interest in your unit, the improvements and betterments, and your personal

property.

Q. My condominium is insured under an NFIP flood policy (RCBAP) purchased by the
condominium association. Am I covered or should | buy my own flood insurance?

A. Since this is Maryland legislation, it does not impact an NFIP policy. You should consult
with a trusted insurance advisor when considering purchasing flood insurance.

Q. My association opted to continue my coverage under the master policy. To be safe, |
also purchased an HO3 policy on my detached unit. If there is a covered loss which
damages my home but there is no damage to my personal property and | did not have
any additional living expenses, can my homeowners insurer file a claim against the
master policy and recover my deductible?

A. Whether the homeowners insurer can seek reimbursement from the condominium
association’s insurer will depend on the wording in each policy. You should review the
policies with your insurance producer, who can explain what is covered and what each
policy is responsible to pay.
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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Q. | looked at both policies, the master policy and my homeowners policy. Both
mention something called an excess clause. What is that and how does that impact me
if | suffer a covered loss?

A. Insurance policies often contain clauses that address how much that policy will pay
when there is another policy that also provides coverage for the same loss. An “excess
clause” is a common example and usually provides that the insurer’'s coverage is “excess”
over any other policy that covers the same loss; in other words, the insurer does not have
to pay until all other sources of insurance coverage, such as a second insurance policy on
the same property, are exhausted. When two policies cover the same loss and both
policies contain an excess clause, the Maryland courts have required each insurer to share
liability equally. However, this can be a complex question based on the exact wording of
the clauses and other provisions in the policy. You should confer with a trust legal advisor
or your insurance producer for guidance about responsibility for claims that are covered
under both policies.

Q. My condominium association canceled coverage under the master policy for my
detached unit and | had to get a homeowners policy of insurance. | noticed my new
policy does not provide loss assessment coverage. How can | obtain this coverage?

A. If the loss assessment coverage is not provided as standard coverage, it should be
available by endorsement from your insurance company. Reach out to your insurance
producer or your insurer for assistance.

Q. | heard that there might be changes in the future to HB98. How can learn about any
changes?

A. You can track any proposed bills on the Maryland Legislature’s website at
www.mgalg@maryland.gov.

For additional information regarding condominium insurance or homeowners insurance,
please visit our website, www.insurance.maryland.gov. There are several brochures as well
as videos covering these topics. You may also review our Homeowners Rate Comparison
Guide to assist you in shopping for either an HO6 (condominium) or an HO3
(homeowners) policies. You may also reach us at 410-468-2000 or toll free 1-800-462-6116
for further assistance.

This consumer guide should be used for educational purposes only. It is not intended to provide legal advice or opinions regarding coverage under a specific
< insurance policy or contract; nor should it be construed as an endorsement of any product, service, person, or organization mentioned in this guide. Please
note that policy terms vary based on the particular insurer and you should contact your insurer or insurance producer (agent or broker) for more information.
This publication has been produced by the Maryland Insurance Administration (MIA) to provide consumers with general information about insurance-related
issues and/or state programs and services. This publication may contain copyrighted material which was used with permission of the copyright owner.
‘ Publication herein does not authorize any use or appropriation of such copyrighted material without consent of the owner. All publications issued by the MIA
are available free of charge on the MIA's website or by request. The publication may be reproduced in its entirety without further permission of the MIA
provided the text and format are not altered or amended in any way, and no fee is assessed for the publication or duplication thereof. The MIA's name and
M a ry a n contact information must remain clearly visible, and no other name, including that of the insurer or insurance producer reproducing the publication, may
appear anywhere in the reproduction. Partial reproductions are not permitted without the prior written consent of the MIA. Persons with disabilities may
INSURANCE ADMINISTRATION  request this document in an alternative format. Requests should be submitted in writing to the Director of Communications at the address listed above.
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