
Frequently Asked Questions Regarding the Mental Health Parity Reporting 
Requirements under § 15-144 of the Insurance Article 

 
Question 1: If NQTLs are the same across multiple plans or for multiple carriers within 
the same corporate group, may a carrier combine multiple plans on a single analysis 
report or otherwise submit a single document to report the NQTLs that are common 
across plans? 
 
Response 1: Each carrier must complete and submit a separate NQTL analysis report 
for each plan identified in § 15-144(c)(1)(i) of the Insurance Article using the template 
form(s) posted to the MIA website.  However, if the description and application of factors, 
processes, strategies, evidentiary standards, and sources are the same for an NQTL 
across multiple plans, the required documentation and analysis is only required to be 
provided once per carrier for the set of plans that share a common NQTL analysis.  The 
documentation and analysis must be provided in the template report form for at least one 
of the specific plans in the manner required by the instructions posted to the MIA website, 
or, in the alternate, the documentation and analysis may be provided in an “appendix” 
template report form that includes all the NQTL documentation that is common to multiple 
plans in the manner required by the instructions.  A separate report form must then be 
completed for each plan, but any subsequent plans that have the exact same 
documentation as the first plan or the “appendix” are permitted to cross reference the 
report where the detailed information is provided, rather than providing the complete 
analysis and documentation.  This accommodation does not apply across carriers, even 
if multiple carriers are affiliated under the same corporate group. 
 
Question 2: The instructions for the data supplement forms and for Step 7 of the NQTL 
analysis report indicate that any disparities in the data between medical/surgical and 
mental health/substance use disorders should be explained in Step 7 of the NQTL 
analysis report for the applicable NQTL.  Since the MIA has granted carriers an additional 
month to submit the data supplements after the NQTL analysis reports are due, how are 
carriers expected to comply with this requirement? 
 
Response 2: If a carrier elects to submit the data supplement forms at a later date than 
the NQTL analysis report, then to the extent the data supplements reveal any disparities 
between medical/surgical and mental health/substance use disorders, the carrier must 
submit an addendum to Step 7 of the NQTL report to explain those disparities. 
 
Question 3: Are carriers required to submit analysis reports and data reports for closed 
blocks of business that are no longer offered to new enrollees, such as grandfathered 
health benefit plans? 
 
Response 3:  With the exception of small employer grandfathered health plan coverage, 
grandfathered health benefit plans are required to comply with state and federal mental 
health parity requirements under § 15-802 of the Insurance Article and 45 CFR § 146.136.  
Furthermore, whether or not a plan is currently offered to new enrollees in Maryland has 
no specific bearing on the applicability of § 15-802 of the Insurance Article and 45 CFR § 



146.136.  However, for the purposes of the reporting requirements in § 15-144 of the 
Insurance Article, reports are only required to be submitted for plans that are currently 
offered in the State.  See §15-144(c)(1)(i) and (f) of the Insurance Article.  Therefore, 
carriers are not required to submit analysis reports and data reports for closed blocks of 
business. 
 
Question 4: When completing the Data Report required by § 15-144(f) of the Insurance 
Article, should authorizations that are partially approved be reported as “Requests 
Approved” or “Requests Denied”? 
 
Response 4: While the instructions for the Data Report do not address partial 
approvals/partial denials, the instructions for Data Supplement 1 (Utilization Review) 
define "approved" as follows: "‘Approved’ means that the request was approved in full or 
the provider agreed to accept the carrier’s approval of a modification of the request. 
‘Approved’ does not include a request for which an adverse decision or coverage decision 
was issued.”  Carriers should apply this same principle when determining whether to 
report an authorization as approved or denied under the Data Report.  
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